Uitleenposten

ouderemevrouwIn drie verzorgingshuizen in Rijssen, De Schutse, De Wellehof en De Parkstede zijn uitleenposten van de bibliotheek. Deze zijn niet alleen bedoeld voor de bewoners van de verzorgingshuizen, maar ook voor de ouderen die in de buurt wonen. Meer informatie en openingstijden vindt u hier.

Boekenbezorgdienst

Bent u slecht ter been of kunt u om een andere reden de bibliotheek niet bezoeken? De bibliotheek komt naar u toe! Onze boekenbezorgdienst zorgt er voor dat allerlei soorten bibliotheekmaterialen bij u aan huis gebracht worden!


U neemt contact op met Tiny Bekkernens (Bibliotheek Holten) of Anja Danneberg (Bibliotheek Rijssen). U vertelt ons welke materialen u het liefst wilt lenen. Een vrijwilliger van de bibliotheek brengt de materialen bij u thuis.

Romans, romans in grote letter, daisyroms en daisyromspeler, boeken in het Engels, hobbyboeken, informatieve boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s, en luisterboeken.


U betaalt de jaarlijkse bibliotheekcontributie, voor sommige materialen betaalt u leengeld. Het bezorgen is gratis! 
 

 

Passend lezen

Lezen kan altijd

Leest u heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein of wordt het boek te zwaar of vindt u luisteren simpelweg fijner dan lezen? En wilt u toch graag blijven lezen? Dan heeft de Bibliotheek Rijssen-Holten de oplossing voor u. Met grote letterboeken, luisterboeken of daisy-roms leest u gewoon door!

Groteletterboeken

De letters in grote letterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Gesproken boek via streaming

Leden van de Bibliotheek kunnen kosteloos en eenvoudig 45.000 gesproken boeken lezen via streaming.
Meer informatie vindt u bij Lezen met een leesbeperking.

Luisterboeken
Een luisterboek is een cd met de gesproken versie van een boek, u kunt deze beluisteren via een cd-speler. U kunt ook luisterboeken beluisteren via laptop, tablet of telefoon via de online bibliotheek.

Daisy-roms en Daisy-speler

 Daisy-roms zijn speciale luisterboeken met meer mogelijkheden dan een gewoon luisterboek. Het complete boek staat meestal op één schijfje, om ze te beluisteren hebt u een daisyspeler nodig. Daarmee kunt u:

  • zelf de voorleessnelheid bepalen
  • het apparaat onthoudt waar u gebleven bent als u stopt met lezen
  • u kunt ‘bladeren’

U kunt een Daisy-speler gemakkelijk uitproberen via uw bibliotheek. U krijgt hierbij natuurlijk ook een Daisy-rom te leen. Is er iets niet in uw bibliotheek aanwezig, dan is reserveren uit de andere vestigingen vaak mogelijk. Wilt u zelf een Daisy-speler aanschaffen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar in verband met de voorwaarden voor vergoeding.

Voor het lenen van een Daisy-rom is de bibliotheek verplicht eenmalig een verklaring leesbeperking te vragen. Voor deze verklaring hoeft u niet langs een arts of specialist. Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt. Vraag voor het formulier één van onze medewerkers.

Meer informatie


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies Kremer, tel. 0548-513431
of per e-mail .

Landelijke dienstverlening Bibliotheekservice Passend Lezen
Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.
De materialen op cd en in braille worden per post verstuurd naar uw huisadres. Klanten van Passend Lezen kunnen een Daisylezer-app op hun tablet of smartphone (iOS of Androïd) downloaden.
De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. Wilt u meer weten? Kijk op Passend Lezen of bel 070 – 33 81 500. Een jaarabonnement kost € 28.

Leeshulpmiddelen

Bartiméus of Visio kunnen u helpen bij de keuze van het juiste leeshulpmiddel.

Als u ze zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Kijk voor adressen van verkooppunten in Overijssel op Slechtziend.nl