In Nederland wonen 1,3 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Ook veel kinderen hebben leesproblemen.
Een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant de laaggeletterden zelf die er niet over durven te praten en aan de andere kant hun omgeving die het moeilijk vindt om hen hierover aan te spreken.


Zie ook de website van Stichting Lezen en schrijven over laaggeletterdheid.


De bibliotheek en laaggeletterdheid 

Taalpunt Rijssen-Holten

De gemeente Rijssen-Holten, ViaVie Welzijn, de Bibliotheek Rijssen-Holten, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC van Twente proberen met het project 'Taal voor het leven' laaggeletterden te bereiken en ze te koppelen aan de juiste taalvrijwilliger of ze te leiden naar het juiste traject binnen het ROC.

Wie graag beter wil leren lezen en schrijven kan contact opnemen met Hannie Nijkamp van ViaVie Welzijn, . Hannie is in de Bibliotheek in Rijssen aanwezig op maandag van 9.00-10.30 uur. Buiten deze tijden kun je haar bellen:0548-362755, of  bel naar 0800-0234444 .

Komt jouw bedrijf of instelling weleens in aanraking met laaggeletterden? Meld je dan aan als 'bondgenoot' bij Annelies Kremer, en help ons om van Rijssen-Holten een geletterde gemeente te maken.

Materialen

De bibliotheek in Rijssen heeft boeken voor laaggeletterde volwassenen, met korte zinnen en makkelijke woorden. Vooral de laatste jaren zijn er veel spannende en leuke boeken uitgegeven. Er is ook een speciale krant in makkelijke woorden en korte zinnen en luisterboeken op cd en daisyrom. Ook zijn er boeken over dyslexie. Veel materialen zijn ook geschikt voor inburgeraars. Op de pc in het Lees- en Schrijfpunt staan verschillende gratis sites met oefenprogramma's.

Taalcafé

Iedere donderdagochtend kun je je Nederlandse taal oefenen in het Taalcafé in de Oude Plus in Rijssen. Tussen 9.30 uur en 11.30 kun je praten en spelletjes doen met andere mensen. Vrijwilligers zorgen voor koffie en thee en gezelligheid.

 

Leesclub

Op dinsdagmiddag kun je in de Bibliotheek Rijssen meedoen met een leesclub. Wij lezen spannende boeken voor volwassenen die makkelijk geschreven zijn en praten hierover. Je leert veel nieuwe woorden en ook veel over de Nederlanders. Ook hier is het heel gezellig. De leesclub is voor iedereen die lezen in het Nederlands moeilijk vindt.

Als je mee wilt doen kun je mailen naar: .