In Nederland wonen 1,3 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Ook veel kinderen hebben leesproblemen.
Een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant de laaggeletterden zelf die er niet over durven te praten en aan de andere kant hun omgeving die het moeilijk vindt om hen hierover aan te spreken.


Zie ook de website van Stichting Lezen en schrijven over laaggeletterdheid.


De bibliotheek en laaggeletterdheid 

Taalpunt Rijssen-Holten

De gemeente Rijssen-Holten, ViaVie Welzijn, de Bibliotheek Rijssen-Holten, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC van Twente proberen met het project 'Taal voor het leven' laaggeletterden te bereiken en ze te koppelen aan de juiste taalvrijwilliger of ze te leiden naar het juiste traject binnen het ROC.

Wie graag beter wil leren lezen en schrijven kan contact opnemen met Hannie Nijkamp van ViaVie Welzijn, . Hannie is in de Bibliotheek in Rijssen aanwezig op maandag van 9.00-10.30 uur en op donderdag van 19.00- 20.00 uur. Buiten deze tijden kun je haar bellen:0548-362755, of  bel naar 0800-0234444 .

Komt jouw bedrijf of instelling weleens in aanraking met laaggeletterden? Meld je dan aan als 'bondgenoot' bij Annelies Kremer, en help ons om van Rijssen-Holten een geletterde gemeente te maken.

Materialen

De bibliotheek in Rijssen heeft boeken voor laaggeletterde volwassenen, met korte zinnen en makkelijke woorden. Vooral de laatste jaren zijn er veel spannende en leuke boeken uitgegeven. Er is ook een speciale krant in makkelijke woorden en korte zinnen en luisterboeken op cd en daisyrom. Ook zijn er boeken over dyslexie. Veel materialen zijn ook geschikt voor inburgeraars. Op de pc in het Lees- en Schrijfpunt staan verschillende gratis sites met oefenprogramma's. Op deze pc vind je o.a. de 'Slimme Nieuwslezer'.

De Slimme Nieuwslezer is een digitale krant voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De Slimme Nieuwslezer ziet eruit als een dagblad, met berichten op de voorpagina en met de rubrieken Nederland, Wereld, Geld, Show, Sport en Makkelijk. Moeilijke woorden kunnen worden uitgesproken of in lettergrepen uitgeschreven.Zowel voor laaggeletterden als voor iedereen die Nederlands als tweede taal leert, is de Slimme Nieuwslezer geschikt. De krant heeft een unieke zoekmachine die dagelijks actuele berichten selecteert uit diverse media. De berichten worden automatisch ververst, waardoor altijd nieuw en actueel materiaal beschikbaar is. Aan de actuele berichten zijn opdrachten gekoppeld, waarmee de laaggeletterde lezer meteen “leeskilometers” maakt. De voortgang van de gebruikers wordt gemeten aan de hand van de groei van de woordenschat, het aantal gemaakte opdrachten en gelezen teksten. De gebruiker kan zelf gratis een inlogcode aanmaken. 

De Slimme Nieuwslezer