baby

Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? En kunnen ze al naar de plaatjes kijken? Het antwoord op deze vragen is: ja! Baby’s kunnen vaak meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem.Ontdek BoekStart

BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun leven profijt van. In het informatiepakket van de gemeente dat ouders krijgen bij de geboorte van een baby, zit een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een cd-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek.

 

Babyhoek in de Bibliotheek

De bibliotheken in Rijssen en Holten hebben een speciale babyhoek ingericht. Hier zijn de babyboeken voor baby’s van 2-12 maanden te vinden. Als Bibliotheek willen we lezen voor iedereen aantrekkelijk en bereikbaar maken. Daarom is een lidmaatschap van de bibliotheek voor alle kinderen van 0 t/m 17 jaar gratis. Kinderen kunnen gebruikmaken van de hele collectie van de jeugdbibliotheek. Dat zijn niet alleen boekjes of knisperboekjes, maar ook tijdschriften, en dvd’s. We geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes. BoekStart in Rijssen-Holten is mogelijk gemaakt door samenwerking van de Bibliotheek, de Gemeente en het Consultatiebureau en wordt ondersteund door het ministerie van OC&W.
Meer informatie is te vinden op www.boekstart.nl.

 

Tips voor het kiezen van voorleesboeken

- Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van je kind.

- Zoek je een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of vraag bij de bibliotheekmedewerkers. Zij helpen je er graag bij!

- Laat je kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan je kind zijn/haar eigen smaak ontwikkelen.

- Jij bent degene die het boek door het voor te lezen aan je kind overbrengt. Kies dus een boek waar je zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!

 

Voorleestips

- Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!

- Lees het boek dat je gaat voorlezen van tevoren zelf door.

- Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?

- Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?

- Geef je kind de ruimte door op het verhaal te reageren.

- Geniet er samen van!

 

Bekijk ook eens deze film: https://www.indewolkenfestival.nl/?jwsource=cl 

 

De digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling. Klik hier om naar de Bereslimme Boeken te gaan. Log in met je bibliotheekpas.

Banner

 De Voorleeshoek

De Voorleeshoek is een digitaal hoekje op de tablet, telefoon of computer waar kinderen van 0-10 jaar filmpjes bekijken en even heerlijk weg kunnen dromen. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek.

De Voorleeshoek is gratis toegankelijk in de Bibliotheek, maar ook thuis (na inlog met bibliotheekpas).

Ga naar de Voorleeshoek