Taalpunt gecertificeerd

Gepubliceerd op: 22 november 2022 13:13

Het Taalpunt van ViaVie Welzijn en verschillende partners, waaronder de Bibliotheek, heeft een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties.

Taalpunt Rijssen-Holten
Mensen die laaggeletterd zijn hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook de digitale vaardigheden zijn vaak beperkt(er). Een brief van de woningcorporatie lezen, een treinkaartje kopen bij de automaat of internetbankieren lukt vaak niet. Of denk aan het voorlezen aan of huiswerk maken met de (klein)kinderen? De wereld van deze mensen is kleiner dan vaak wordt gedacht. Het Taalpunt is er voor iedereen in Rijssen en Holten die moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen of voor diegene die over onvoldoende digitale vaardigheden beschikt. Ook mensen die Nederlands als tweede taal spreken kunnen er terecht. Geschoolde vrijwilligers begeleiden de deelnemers in groepjes of individueel.

Het Taalpunt is een samenwerking van ViaVie Welzijn, de Bibliotheek Rijssen-Holten, de gemeente Rijssen-Holten, ROC van Twente en Stichting Lezen & Schrijven. Laaggeletterde mensen kunnen bij het Taalpunt hulp krijgen bij het verbeteren van basisvaardigheden.

De certificering
Het Taalpunt scoorde op veel onderwerpen positief. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft het Taalpunt de bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid.