Speciaal voor

Baby's, Peuters en Kleuters

baby

Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? En kunnen ze al naar de plaatjes kijken? Het antwoord op deze vragen is: ja! Baby’s kunnen vaak meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem.Ontdek BoekStart

BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun leven profijt van. In het informatiepakket van de gemeente dat ouders krijgen bij de geboorte van een baby, zit een BoekStart-waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de bibliotheek met daarin een boekje en een cd-boekje met liedjes en versjes. Daarnaast krijgt het kind een gratis lidmaatschap van de bibliotheek.

 

Babyhoek in de Bibliotheek

De bibliotheken in Rijssen en Holten hebben een speciale babyhoek ingericht. Hier zijn de babyboeken voor baby’s van 2-12 maanden te vinden. Als Bibliotheek willen we lezen voor iedereen aantrekkelijk en bereikbaar maken. Daarom is een lidmaatschap van de bibliotheek voor alle kinderen van 0 t/m 17 jaar gratis. Kinderen kunnen gebruikmaken van de hele collectie van de jeugdbibliotheek. Dat zijn niet alleen boekjes of knisperboekjes, maar ook tijdschriften, en dvd’s. We geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes. BoekStart in Rijssen-Holten is mogelijk gemaakt door samenwerking van de Bibliotheek, de Gemeente en het Consultatiebureau en wordt ondersteund door het ministerie van OC&W.
Meer informatie is te vinden op www.boekstart.nl.

 

Tips voor het kiezen van voorleesboeken

- Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van je kind.

- Zoek je een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of vraag bij de bibliotheekmedewerkers. Zij helpen je er graag bij!

- Laat je kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan je kind zijn/haar eigen smaak ontwikkelen.

- Jij bent degene die het boek door het voor te lezen aan je kind overbrengt. Kies dus een boek waar je zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!

 

Voorleestips

- Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!

- Lees het boek dat je gaat voorlezen van tevoren zelf door.

- Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?

- Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?

- Geef je kind de ruimte door op het verhaal te reageren.

- Geniet er samen van!

 

De digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling. Klik hier om naar de Bereslimme Boeken te gaan.

Banner

 De Voorleeshoek

De Voorleeshoek is een digitaal hoekje op de tablet, telefoon of computer waar kinderen van 0-10 jaar filmpjes bekijken en even heerlijk weg kunnen dromen. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek.

De Voorleeshoek is gratis toegankelijk in de Bibliotheek, maar ook thuis (na inlog met bibliotheekpas).

Ga naar de Voorleeshoek

 

Jongeren


schoolgaande-jeugdJongeren kunnen in de bibliotheken in Rijssen en Holten terecht voor leuke en spannende boeken en andere materialen:  van strips tot chicklit en van games tot informatie voor een spreekbeurt of werkstuk. In Rijssen vind je ook makkelijk te lezen, maar wel spannende boeken, voor jongeren. Als je de gewone C-boeken net iets te kinderachtig vindt en als de volwassen boeken nog te ver van je afstaan, zijn de Young Adults boeken (D-boeken) vast iets voor jou.
 
Een boek lezen voor school. Welke kies je? En waar kan je een uittreksel, een boekverslag of een recensie vinden? Op www.jeudbibliotheek.nl  vind je hulp.  In de Bibliotheek kun je bovendien verschillende bestanden met uittreksels en boekverslagen raadplegen, die speciaal geselecteerd zijn op duidelijkheid en betrouwbaarheid.

Laaggeletterden

In Nederland wonen 1,3 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Ook veel kinderen hebben leesproblemen.
Een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant de laaggeletterden zelf die er niet over durven te praten en aan de andere kant hun omgeving die het moeilijk vindt om hen hierover aan te spreken.


Zie ook de website van Stichting Lezen en schrijven over laaggeletterdheid.


De bibliotheek en laaggeletterdheid 

Taalpunt Rijssen-Holten

De gemeente Rijssen-Holten, ViaVie Welzijn, de Bibliotheek Rijssen-Holten, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC van Twente proberen met het project 'Taal voor het leven' laaggeletterden te bereiken en ze te koppelen aan de juiste taalvrijwilliger of ze te leiden naar het juiste traject binnen het ROC.

Wie graag beter wil leren lezen en schrijven kan contact opnemen met Hannie Nijkamp van ViaVie Welzijn, . Hannie is in de Bibliotheek in Rijssen aanwezig op maandag van 9.00-10.30 uur. Buiten deze tijden kun je haar bellen:0548-362755, of  bel naar 0800-0234444 .

Komt jouw bedrijf of instelling weleens in aanraking met laaggeletterden? Meld je dan aan als 'bondgenoot' bij Annelies Kremer, en help ons om van Rijssen-Holten een geletterde gemeente te maken.

Materialen

De bibliotheek in Rijssen heeft boeken voor laaggeletterde volwassenen, met korte zinnen en makkelijke woorden. Vooral de laatste jaren zijn er veel spannende en leuke boeken uitgegeven. Er is ook een speciale krant in makkelijke woorden en korte zinnen en luisterboeken op cd en daisyrom. Ook zijn er boeken over dyslexie. Veel materialen zijn ook geschikt voor inburgeraars. Op de pc in het Lees- en Schrijfpunt staan verschillende gratis sites met oefenprogramma's.

Taalcafé

Iedere donderdagochtend kun je je Nederlandse taal oefenen in het Taalcafé in de Oude Plus in Rijssen. Tussen 9.30 uur en 11.30 kun je praten en spelletjes doen met andere mensen. Vrijwilligers zorgen voor koffie en thee en gezelligheid.

 

Leesclub

Op dinsdagmiddag kun je in de Bibliotheek Rijssen meedoen met een leesclub. Wij lezen spannende boeken voor volwassenen die makkelijk geschreven zijn en praten hierover. Je leert veel nieuwe woorden en ook veel over de Nederlanders. Ook hier is het heel gezellig. De leesclub is voor iedereen die lezen in het Nederlands moeilijk vindt.

Als je mee wilt doen kun je mailen naar: .

Kinderen

kinderen

In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Hoewel hij of zij zelf leert lezen, betekent dit niet dat het voorlezen van de baan is. Ook oudere kinderen genieten hier nog van.


In groep 3 gaat uw kind zelf leren lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau dat sinds augustus 2008 gebruikt wordt, werkt met codes, zoals S ('start') en E3 ('eind groep 3'). Het oudere AVI-niveau gebruikt de cijfers 1 (voor kinderen die net beginnen met lezen) tot en met 9.


Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt uw kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke leesboeken, luisterboeken en daisyroms. Bovendien vindt u hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisyspeler te leen. Een daisyspeler is een hulpmiddel waarmee daisyroms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en verder gaan.
Daisyspelers geschikt voor kinderen zijn gratis te leen bij Optelec.
Meer over makkelijk lezen.

Informatie over leuke boeken en voor spreekbeurten en werkstukken vind je ook op www.jeugdbibliotheek.nl en op deze website onder het tabblad '18-'.

Leeskringen

lezen14Samen lezen in een leeskring
Lezen doe je alleen, maar het is vaak erg boeiend om met anderen over boeken te praten. Dat kan in een leeskring. Speciaal voor leeskringen heeft de bibliotheek een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.


Hoe vind ik een leeskring?
Informeer bij de bibliotheek of zij weten welke leeskringen er zijn en of ze plaats hebben voor nieuwe leden. Lezers die op zoek zijn naar een leeskring, kunnen ook een oproep (https://overijssel.mijnleeskring.nl/oproep-plaatsen) plaatsen op Mijnleeskring.nl.


Hoe krijg ik meerdere titels van één boek?
Je kunt de boeken natuurlijk in de bibliotheek lenen, maar als je veel exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig hebt kun je gebruikmaken van de leeskringcollectie van Rijnbrink  in Deventer. De boeken worden in een tas compleet met achtergrondinformatie bij de bibliotheek van jouw keuze afgeleverd. Informatie over deze service vind je op Mijnleeskring.nl. Er zijn 400 verschillende titels. De kosten zijn € 150 per leeskring per jaar.

Lezers met een e-reader kunnen ook een keuze maken uit de boeken van de Onlinebibliotheek. Maak een keuze uit de lijst Moderne romans of Klassiekers (https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/lezen-voor-leesclubs.html).

 
Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?
De openbare bibliotheek is daarvoor het beste adres. In alle openbare bibliotheken kun je gratis databanken over literatuur raadplegen zoals literom; literom wereldliteratuur (recensies) en de uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten). Bibliotheekleden kunnen deze databanken ook thuis gebruiken. Natuurlijk heeft de bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers. Wij helpen je graag!


Kan ik op het internet ook informatie voor leeskringen vinden?
Jazeker, de volgende websites zijn zeer interessant:

Hebban leesclubs
Literatuurplein
Uittrekselbank
Boekentaal

Meer vragen over leeskringen? Neem contact op met Tineke Datema, .

We zijn weer (beperkt) open. Lees de veiligheidsregels. Alle activiteiten vervallen. Denk ook eens aan e-books en luisterboeken.