Service

Digitale bibliotheek

Op het internet is veel informatie te vinden. Soms zelfs teveel. Hoe vindt u informatie waar u wat mee kunt? De Bibliotheek helpt met zoeken naar betrouwbare en duidelijke informatie. De Openbare Bibliotheken hebben verschillende interessante sites met betrouwbare informatie ontwikkeld. 

Via de aquabrowsercatalogus hebben bibliotheekleden thuis toegang tot verschillende literaire bestanden en uittreksels. In de nabije toekomst zullen ook verschillende wetenschappelijke databanken voor thuisgebruik beschikbaar zijn.

 Digitale-etalages.nl is het portaal naar websites over uiteenlopende onderwerpen als: eten en koken, wetenschap en techniek, opvoeding en onderwijs, duurzaamheid en water. Per thema vindt u hier geselecteerde boeken, die u direct kunt reserveren, toptitels, dossiers samengesteld door specialisten, maar ook een agenda, artikelen, publicaties, columns, blogs en nog veel meer.


In de bibliotheek zijn verschillende databanken (digitale naslagwerken) te raadplegen over allerlei onderwerpen. Hieronder staan enkele voorbeelden: 

Tijdschriftenbank: artikelen uit de archieven van Opzij,  Elsevier, Quote, Vrij Nederland,  FEM Business en Psychologie Magazine.

Krantenbank: artikelen uit de archieven van de landelijke dagbladen.

Actuele Documentatiebank: informatie voor werkstukken en lessen over actuele onderwerpen.  De dossiers bestaan uit kranten- en tijdschriftartikelen. Je kunt zoeken via trefwoord, profiel en vak.

Literom: interviews en recensies over Nederlandstalige literatuur vanaf 1900.

Literom Wereldliteratuur: interviews en recensies van niet Nederlandstalige literatuur.

Jeugdliterom: interviews en recensies van jeugdliteratuur vanaf 1900.

Fictierom: informatie over romans en verhalen uit binnen- en buitenland. Het is  mogelijk om op onderwerp naar een fictiewerk te zoeken.

Uittrekselbank: uittreksels van Nederlandstalige literatuur.

Jeugduittrekselbank: Uittreksels van Nederlandse jeugdliteratuur en informatie over auteurs.

Keesing’s Historisch Archief: artikelen over geschiedenis en het hedendaags wereldgebeuren.

Encarta Encyclopdie: encyclopedie op CD-rom. Ook de jeugdversie is te raadplegen.

 

 

Digitale etalages (themawebsites)

Digitale etalages zijn themawebsites van bibliotheken met een unieke (boeken)collectie. Tekst, beeld en geluid wisselen elkaar af. En daarover kun je ook met elkaar communiceren via diverse mediakanalen. In de etalages gaat het om verrijkte content.
http://www.digitaleetalages.nl

Passend lezen

Passend lezen is lezen op jouw manier. Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie.
Passende leesvormen, zoals gesproken boeken, zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Of voor mensen die door een andere beperking niet of moeilijk kunnen lezen. De 45.000 Passend lezen boeken komen uit de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen en zijn speciaal voor bibliotheekleden.

Bekijk het instructiefilmpje, meld je aan en ga weer lekker lezen!

https://www.passendlezen.bibliotheek.nl/

 

Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geef je bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op https://www.passendlezen.bibliotheek.nl/.

Hoe werkt het?

Aanmelden

Voor leden van de Bibliotheek is gebruikmaken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar https://www.passendlezen.bibliotheek.nl/ om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen maximaal 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt.

Boeken afspelen

Je kunt gesproken boeken beluisteren via streaming. Om boeken op je boekenplank te zetten en af te spelen heb je een werkende internetverbinding nodig. Je kunt de gesproken boeken afspelen op een pc, tablet of smartphone. Hiervoor gebruik je de online player die op de website staat.

Gesproken boek of luisterboek?

Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Meer weten over Passend Lezen?

Wil je meer weten over lezen met een leesbeperking of ben je op zoek naar andere mogelijkheden? Kijk dan eens op www.passendlezen.nl .
Je vindt hier niet alleen informatie voor volwassenen, maar ook voor jeugd.

E-books in de bibliotheek

Via de landelijke website www.onlinebibliotheek.nl  hebben leden van de Bibliotheek Rijssen-Holten zonder extra kosten toegang tot zo'n 25.000 e-books, in alle mogelijke genres.
Dit maakt het legaal lenen van e-books 24/7 mogelijk voor e-reader, tablet, smartphone of pc/laptop. Het e-book aanbod is steeds in beweging; iedere maand zijn er weer nieuwe boeken. Over de titels wordt op landelijk niveau onderhandeld met de uitgevers.

Op dinsdag- en donderdagmiddag is er in de Bibliotheek Rijssen een medewerker beschikbaar om je te helpen met het downloaden van e-books. Het is handig om hiervoor een afspraak te maken, tel. 0548-513431.

De Kindle e-reader van Amazon is niet geschikt voor het lenen van e-books van de Bibliotheek.

Printen vanuit huis

Printer stuk? Geen printer thuis? Geef thuis je printopdracht en haal de print op in de bibliotheek.

Lees hier hoe het werkt.

Deze service is alleen beschikbaar in de Bibliotheek Rijssen.

We zijn weer (beperkt) open. Lees de veiligheidsregels. Alle activiteiten vervallen. Denk ook eens aan e-books en luisterboeken.